Unen taidot

27.08.2022

Unettomuuden kanssa kamppailu on tavallinen ongelma. Käypä hoito suosituksen mukaan kognitiivis-behavioraalinen terapia on tutkitusti paras keino unettomuuden hoidossa. Jo lyhytterapiassa voidaan vaikuttaa merkittävästi asioihin, jotka voivat heikentää elämänlaatuasi ja pahentaa unettomuutta. 

Uni on paradoksi; unta ei voi pakottaa. Mitä enemmän yrität nukkua, sitä vähemmän saat nukutuksi. Liika yrittäminen usein vain pahentaa ongelmaa. Unettomuudesta tulee herkästi noidankehä, jossa nukkumaan käydessäsi saatat pelätä, että mitä jos uni ei taaskaan tule, vireystilasi nousee etkä tällöin todennäköisesti nukahda, vaan valpastut, kun reagoit uhkaavaan tilanteeseen. Uhkatilanteissa elimistöämme ei ole tehty nukkumaan, vaan taistelemaan tai pakenemaan. 

Uni ei myöskään parannu ajattelemalla ja pohtimalla asioita, ei myöskään murehtimalla tai huolehtimalla. Pistä merkille, minkälaisista asioista sinä huolehdit iltaisin tai herätessäsi. Yksi hyvä keino voisi olla pitää huolipäiväkirjaa riittävän aikaisin iltaisin, ja päättää, ettei näihin huoliajatuksiin palata kuin vasta seuraavana päivänä. Kirjaa huolet ja murheet päiväkirjaan ja pistä myös merkille, mille huolille voit tehdä jotakin ja mihin et oikeastaan voikaan vaikuttaa. Älä mieti näitä enää kirjaamisen jälkeen.

Tärkeä asia unen saamiseksi on myös se, kuinka turvalliseksi tunnemme olomme. Esimerkiksi vaikea seuraavan päivän palaveri voi valvottaa meitä yöllä, jos tunnemme olomme epävarmoiksi siitä, miten palaveri sujuu. Tällöin olisi tärkeä havainnoida, että elämässäsi on turvallisuuden tunteita tuovia asioita riittävästi; huolehdithan siitä, että päivässä on tilaa palautumiselle ja mielekkäälle tekemiselle. Nämä lisäävät turvallisuuden tunnettamme. Pistä merkille, täyttyvätkö päiväsi pelkästään suoritteista; ponnistelusta ja uhkatunteista. Uhan tunnetta lisäävät kiire, tekemättömät työt, riittämättömyyden kokemukset. Palautumisen tunteita tulisi olla päivässä riittävästi, jotta uhkasysteemimme ennättää rauhoittua.

Kolmantena tärkeänä asiana on osata hyväksyä asiat sellaisina kuin ne ovat; myös ikävät asiat. Näitä emme usein pysty muuttamaan tai poistamaan kokonaan, vaikka kuinka kamppailisimme niitä vastaan. Hyväksy myös uni sellaisena se kuin se on, ajoittain se on parempaa, ajoittain huonompaa. Jos valvot öisin, pyri tekemään olostasi mahdollisimman hyvä myös silloin. Voit kääriytyä lempinojatuoliisi lämpimään vilttiin, keittää itsellesi kupin lämmintä kaakaota ja sanoa itsellesi: "Kyllä, tänä yönä minä valvon eikä se haittaa." Tarkkaile, minkälainen olosi on tämän jälkeen.