Kognitiivis-integratiivinen lyhytterapia

Kognitiivis-integratiivinen terapia
Kognitiivisissa terapioissa keskeisiä työskentelyn kohteita ovat oireita tai haittaa tuottavat ajatukset ja uskomukset ja niihin liittyvät tunteet. Perusajatuksena on, että löytämällä vaihtoehtoisia joustavampia ajatusmalleja saadaan aikaan muutosta myös tunteissa ja käyttäytymisessä. Työskentely perustuu aktiiviseen yhteistyösuhteeseen ja ongelmien ja oireiden jäsentämiseen ja ymmärtämiseen. Näin ollen ymmärryksen pohjalta pystytään aikaansaamaan haluttua muutosta omaan tilanteeseen.
Kognitiivis-integratiivisessa terapiassa kognitiivisen terapian työskentelytapoja täydennetään muilla työskentelytavoilla, mm. uusimmilla ns. kolmannen aallon terapiasuuntauksilla, joita ovat mm. skeematyöskentely, HOT eli hyväksymis- ja omistautumisterapia sekä myötätuntosuuntainen terapia. Tietoisuustaitojen harjoittelulla pyritään parantamaan kosketusta nykyhetkeen. Näitä menetelmiä käytän paljon työssäni.
Vastaanottokäyntien ohella iso rooli on erilaisilla kotiharjoitteilla, joita tehdään käyntien lomassa. Terapian tavoite on muutokseen tähtäävä, nykyhetki ja menneisyys huomioiden.
Yhdistelemällä tutkitusti tehokkaita eri teoriasuuntausten parhaita menetelmiä, saadaan koottua työkalupakki, joka auttaa sinua muuttamaan niitä tiedonkäsittelyn prosesseja, joiden avulla tulkitset, arvioit ja ohjaat omaa toimintaasi.

Lyhytterapia
Lyhytterapiassa kohdennetaan työskentely tiettyyn käsillä olevaan haasteeseen tai oireiluun elämässä. Lyhytterapia rajautuu kestoltaan tavallisesti 4-20 käyntiin ja tapaamisia on tavallisesti 1-2 viikon välein. Lyhytterapiassa tavoite on muutoksessa kohti mielekkäämpää elämää.
Kognitiivisesta lyhytterapiasta on hyötyä erilaisissa mielenterveyden haasteissa, kuten ahdistuksessa ja masennuksessa. Tavallisia syitä hakeutua lyhytterapiaan ovat myös uupumus- ja stressioireet ja erilaiset haasteet jaksamisessa ja elämänhallinnassa, kuten jatkuva suorittaminen, vaativuus itseä kohtaan tai jatkuva huolehtiminen ja murehtiminen.